Izrađuju se kod pacijenata koji nemaju svoje zube ili im nedostaje veći broj zuba. Mogu se izradjivati i kao prelazno odnosno privremeno rešenje, kada se planira rad na implatatima, posle režanj operacije ili pre izrade mostova.

Zubne proteze mogu biti skeletirane ili vizil proteze i akrilatne proteze koje mogu biti parcijalne i totalne.

  Skeletirane vizil proteze

Skeletirane ili vizil proteze su najbolje proteze u mobilnoj protetici. Njihova najveća vrednost je u njihovoj profilaktičkoj ulozi. Zapravo one uz pomoć svojih posebno odabranih retencionih odnosno veznih elemenata mogu da pravilno iskoriste preostale zube za prenos sila žvakanja i da na taj način maksimalno štede zubnu kost od prevelike resorpcije.

Ove proteze mogu kao retencione elemente koristiti livene kukice ili atečmene. Izrađuju se kada je preostao jako mali broj zuba u ustima. Njihovu bazu čini metalni skelet koji im daje čvrstinu.

Cena skeletirane ili vizil proteze 36.000 dinara

Skeletirane vizil proteze

  Parcijalna vizil proteza sa atačmenima ili proteza na klik

Ove proteze predstavljaju vrhunac funkcije i estetike kada su u pitanju proteze odnosno mobilne nadoknade.

Sta su to atečmeni?

Atečmeni su vrlo precizni vezni elementi koji se sastoje iz dva dela. Jedan deo se nalazi u protezi, a drugi deo u posebno pripremljenoj odnosno namenski izrađenoj krunici. Nastali su iz potrebe za višom estetikom kako se retencioni elementi proteze odnosno kukice ne bi videli prilikom osmeha i govora. Za ovu vrstu proteze neophodno je prethodno pripremiti zube za koje će se vezivati buduća proteza.

proteza na klik

Atečmeni su potpuno skriveni i nalaze se sa unutrašnje strane nadoknade. Mogu biti u vidu kugli ili klizaca. Njihova suština je da povezu fiksni i mobilni deo nadoknade u jednu jedinstvenu celinu.

Razlika izmedju vizil proteze sa kukicama i vizil proteze sa atečmenima

Za razliku od vizila sa livenim kukicama, vizil proteza sa atečmenima predstavlja estetski ali i funkcionalno bolje rešenje. Osnovna razlika između ovih proteza je u veznim odnosno retencionim elementima tj. atečmenima. Oni zamenjuju kukice i vezuju se za preostale zube. Jačina te veze je značajno veća što pacijentu daje veću sigurnost pri jelu i govoru.
Velika spojnica koja povezuju levu i desnu stranu proteze je izuzetno tanka i prisno naleže na sluzokozu nepca i izuzetno brzo dobija temperaturu usne duplje. Na ovu protezu privikavnje je vec nakon 2 do 3 dana. Pacijenti u potpunosti osecaju ukus hrane koju jedu, za razliku od akrilatne proteze gde je nepce u potpunosti prekriveno plocom i gde potpuni ukus hrane izostaje.

Jedini nedostatak ove proteze je malo veca cena u odnosu na klasicnu vizil protezu i to sto atecmeni vremenom popustaju i neophodno ih je posle 12 do 24 meseci zameniti novim. Posle toga stabilnost proteze je kao prvog dana kada ste je dobili.

Cena skeletirane ili vizil proteze sa atecmenima 54.000 dinara (450e)

  Totalna zubna proteza

Totalna zubna proteza se izrađuje kada u vllici ne postoji ni jedan zub. Izrađuje se od akrilata. Postavlja se preko sluzokože i vilične kosti. Njenom izradom drastično se poboljšava kvalitet života pacijenta kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Nakon njihove izrade neophodan je period adaptacije kako bi se pacijent privikao na izgled, a prvenstveno na funkciju totalne proteze.

Ove proteze se uz pomoć vakuma i pljuvačke drže na vilicama. Važno je redovno održavanje higijene ovih proteza. Savetujemo njihovo pranje posle svakog obroka mekanim četkicama i pastama. Na taj nacin sprečavate zadržavanje hrane ispod proteze, iritaciju i upalu desni.

zubne proteze

Cena totalne proteze 21.600 dinara

Cena akrilatne plocaste proteze 21.600 dinara