Šta su fasete ili viniri?

Fasete ili viniri su tanke, bele ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba. Debljina ljuspice je od 0.3 do 1.3mm. Najčešće se stavljaju na prednje zube tj na one zube koji su vidljivi dok se smejete.

Fasete ili viniri mogu biti kompozitne i keramičke.

Kompozitne fasete

Ukoliko su zubi promenili boju, istrošili se ili postoje manji razmaci između zuba jedno od rešenja su kompozitne fasete. Kompozitne fasete su ljuspice izradjene od kompozitnog materijala. Mi u našoj ordinaciji koristimo najkvalitetnije kompozite koji se mogu naći na našem tržištu.

Rade se direktno u ustima pacijenta i za vrlo kratko vreme vaš osmeh će biti potpuno drugačiji i naravno blistaviji. Nema brušenja zuba ili je ono minimalno, samo u gleđi, relativno je jeftino rešenje i gotove su u samo jednoj poseti.

Edelweiss fasete ili viniri

Edelweiss fasete ili viniri su savrsenstvo moderne i minimalno invazivne estetske stomatologije. Izrađuju se fabrički od nano hibridnog kompozita, a potom se obrađuju laserskim zracima. Uz pomoć njih je u samo jednoj poseti stomatologu, moguće napraviti potpuno prirodan i mladalački izgled zuba.

Ove fasete imaju čvrstinu keramike, tanke su i izuzetno elastične tako da odolevaju silama koje se stvaraju u usnoj duplji pri žvakanju. Posebnim procesom proizvodnje nano hibridni kompozit se zagreva i postavlja u posebne kalupe. Kada su gotove, fasete se dodatno laserski obrađuje. Laserski zraci prodiru u kompozit i povlače sa sobom čestice stakla na površinu, stvarajući izuzetno otporan, gladak i sjajan površinski sloj staklo keramike, koji je translucentan. Na ovaj nacin izrađene fasete vašim zubima daju potpuno živ i prirodan izgled.

Edelweiss fasete se nakon minimalnog brušenja prednje površine zuba, u istoj poseti cementiraju posebnim kompozitima. Uz redovne kontrole kod vašeg stomatologa proizvođač ovih faseta daje na njih garanciju od 10 godina.

Keramičke fasete ili viniri

U nekim slučajevima bolje je ili je jedino i moguće uraditii keramičke ili bezmetalne fasete (vinire) jer kompozit može vremenom da promeni boju i nije toliko čvrst kao keramika, a obzirom da nema brušenja ili je ono minimalno, ne može sakriti veće nedostatke. Keramičke fasete su izuzetno rešenje za postizanje savršenog osmeha. Izrađuju se od cirkonijum keramike. U prvoj poseti vaši zubi se bruse sa prednje stranje, obično oko 1.5 do 2mm, a potom se uzima otisak. Nakon toga faseta se izrađuje u laboratoriji. U drugom dolasku fasete se cementiraju.

Keramičke fasete ne zahtevaju poseban tretman i mogu jako dugo trajati. 

Međutim ne mogu se stavljati kod pacijenata koji imaju poremežaj okluzije odnosno nepravilan zagrizaj vilica ili bruksizam odnosno noćno skripanje zubima. Kod ovih pacijenata rešenje predstavljaju bezmetalne ili metalkeramicke krunice i mostovi.

Kruna Dent vam stoji na raspolaganju ako želite da zakažete stomatološki pregled. Nakon pregleda mi možemo doći do idealnog rešenja koje je vama potrebno kako bi postigli željene rezultate.