Iako je put do idealnog osmeha uz pomoć fiksnog aparata duži ipak je vredan strpljenja i truda.  Rezultat koji se dobija ne samo da će promeniti izgled vaših zuba i lepotu vašeg osmeha, već svojim pravilnim rasporedom zuba omogućen je pravilan zagrižaj, funkcionalnost vašeg zgloba, zdravije desni i manja mogućnost stvaranja karijesa.

Ortodontski aparati mogu biti fiksni i mobilni.

I jedni i drugi se koriste kod nepravilnog položaja zuba i vilica i imaju za cilj da to stanje u potpunosti isprave. Mobilni aparati su pokretnie proteze koje mogu da se skidaju i izradjuju se u laboratoriji. Indikovani su kod dece kada još uvek postoji mešovita denticija.

Fiksni ortodontski aparat nema ograničenja kada su godine i starost pacijenta u pitanju. Mogu ga nositi i tinejdžeri ali i odrasle osobe. Postavlja ih isključivo ortodont u stomatološkoj ordinaciji i ostaju na zubima do kraja terapije. Dužina nošenja fiksnog aparata zavisi od težine problema, od starosti pacijenta i brzine rasta lica i vilica. Kada je tretman započet rano tj kod dece i tinejdžera, rezultati su pre vidljivi.

Tokom trajanja ortodontske terapije jako je bitno pravilno odrzavanje oralne higijene, redovne kontrole kod vašeg stomatologa i ako je potrebno periodično uklanjaje čvrstih i mekih naslaga.