Karijes

 

Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva. Postepeno napreduje i dovodi do razaranja čitavog zuba. Karijes može biti površinski ili karijes gleđi, medijalni ili karijes dentina i duboki karijes koji dopire skoro do pulpe zuba. Karijes može zahvatiti jednu površinu zuba i tada govorimo o jednopovršinskom karijesu, dve površine zuba kada govorimo o dvopovrsinskom karijesu i više površina kada zahvata veći broj površina zuba.

Oštećenje zubnog tkiva uzrokovano karijesom, sanira se uz pomoć vrhunskih kompozitnih materijala koji oponašaju izgled i čvrstinu prirodnih zuba. Kada se karijes dovoljno približio živcu i kada pacijent oseća bolove na toplo, hladno, na zagrižaj i ako su ti bolovi iznenadni ili traju duže od prisustva nadražaja, onda je neophodna endodontska terapija odnosno vađenje živca. Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi preventivom i terapijom bolesti zubne pulpe I periapikalnog tkiva. Primarni cilj endodoncije je sačuvati prirodni zub i time odgoditi ili sprečiti terapiju krunicama, mostovima i implantima.

 Duboki karijes (Caries Profunda)

Duboki karijes (caries profunda) je uznapredovali oblik karijesa, koji se maksimalno približio zubnom živcu, ali još uvek nije doveo do ireverzibilnog oštećenja.

Simptomi koji mogu da ukazu na duboki karijes su bol na slatko, hladno, bol pri žvakanju hrane… Može se desiti i da simptomi potpuno izostaju.

Pročitaj više…

duboki karijes

 Upala živca (Pulpitis)

Ukoliko karijes nije na vreme tretiran on može zahvatiti zubnu pulpu odnosno živac. Pulpa je meko tkivo koje se nalazi u unutrašnjosti zuba. Sastoji se od krvnih, limfnih sudova i nervnih vlakana. Prvi simptom pulpitisa je bol koji najčešće dovodi pacijenta u ordinaciju, a na osnovu karaktera bola i dodatnih testova postavljamo dijagnozu. Kod pulpitisa postoje različite vrste bola, bol na toplo, hladno, na pritisak pri žvakanju hrane, a često bol može nastati i bez prisustva bilo kakve iritacije.

Pročitaj više…

upala zivca zuba

 Gangrena zuba

Nastaje kao posledica nelečenog zubnog karijesa i loše oralne higijene. Prvo dolazi do infekcije zubne pulpe odnosno pulpitisa i ako se tada ne sprovede adekvatna terapija dolazi do odumiranja odnosno nekroze zubnog živca. Ukoliko se gangrene zuba ne leči na vreme postoji mogućnost da se infekcija iz kanala korena proširi na kost iznad korena zuba.

Pročitaj više…

gangrena zuba