Konzervativa

Konzervativna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi očuvanjem i obnavljanjem zuba koji su oštećeni zbog karijesa, trauma ili drugih faktora. Ovde se primenjuju različite metode poput plombi, inleja, onleja, i krunica kako bi se očuvao zub i povratio njegov izgled i funkcija.

Endodoncija

Endodoncija je deo stomatologije koji se bavi lečenjem unutrašnjih struktura zuba, uključujući zubnu pulpu (unutrašnje tkivo zuba) i koren zuba. Endodoncija je često poznata kao “tretman kanala korena” i obično se primenjuje kada je pulpa zuba inficirana ili oštećena. Tokom endodontskog tretmana, zubna pulpa se uklanja, kanali korena se čiste, dezinfikuju i popunjavaju, a zub se obično zatvara plombom ili krunom kako bi se očuvala njegova struktura.

Mašinska endodoncija

Mašinska endodoncija odnosi se na primenu specijalizovanih stomatoloških mašina i tehnologija za obavljanje endodontskog tretmana (tretmana kanala korena) na zubima. Ovaj pristup može poboljšati preciznost i efikasnost endodontskih postupaka.

Najvažnija komponenta mašinske endodoncije je upotreba posebnih motorizovanih instrumenta za obradu kanala korena. Ovi instrumenti su dizajnirani da se rotiraju ili vibriraju, omogućavajući stomatologu iz Kruna Dent preciznije i brže uklanjanje oštećene pulpe i čišćenje kanala korena. Mašinska endodoncija može smanjiti stres za pacijenta i ubrzati proces lečenja.

Osim toga, mašinska endodoncija često uključuje i upotrebu posebnih dijagnostičkih i radioloških uređaja koji pomažu stomatologu da precizno proceni stanje kanala korena i efikasno izvede postupak. Takođe, može se primeniti digitalna radiografija i 3D rendgenski snimci za bolje vizualizaciju unutrašnjih struktura zuba.

Važno je napomenuti da pristup mašinske endodoncije može značiti veću preciznost u postupku i bolje rezultate za pacijenta. Mašinska edodoncija u Kruna Dentu je redovna ponuda u skklopu stomatoloških usluga.

Karijes

Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva. Postepeno napreduje i dovodi do razaranja čitavog zuba.

Karijes može biti površinski ili karijes gleđi, medijalni ili karijes dentina i duboki karijes koji dopire skoro do pulpe zuba. Karijes može zahvatiti jednu površinu zuba i tada govorimo o jednopovršinskom karijesu, dve površine zuba kada govorimo o dvopovrsinskom karijesu i više površina kada zahvata veći broj površina zuba.

Oštećenje zubnog tkiva uzrokovano karijesom, sanira se uz pomoć vrhunskih kompozitnih materijala koji oponašaju izgled i čvrstinu prirodnih zuba. Kada se karijes dovoljno približio živcu i kada pacijent oseća bolove na toplo, hladno, na zagrižaj i ako su ti bolovi iznenadni ili traju duže od prisustva nadražaja, onda je neophodna endodontska terapija odnosno vađenje živca.

Duboki karijes (Caries Profunda)

Duboki karijes (caries profunda) je uznapredovali oblik karijesa, koji se maksimalno približio zubnom živcu, ali još uvek nije doveo do ireverzibilnog oštećenja.

Simptomi koji mogu da ukazu na duboki karijes su bol na slatko, hladno, bol pri žvakanju hrane… Može se desiti i da simptomi potpuno izostaju.

Duboki karijes je čest problem današnjice. Često je problem neredovna oralna higijena ili način ishrane. Kako bi rešili problem vaših zuba, možete nas kontaktirati i zakazati pregled, kako bi naš tim na što brži i bolji način otklonio nelagodnosti, problem i oboljenje.

Više informacija možete dobiti na strani: Duboki karijes

Upala živca (Pulpitis)

Ukoliko karijes nije na vreme tretiran on može zahvatiti zubnu pulpu odnosno živac. Pulpa je meko tkivo koje se nalazi u unutrašnjosti zuba. Sastoji se od krvnih, limfnih sudova i nervnih vlakana.

Prvi simptom pulpitisa je bol koji najčešće dovodi pacijenta u ordinaciju, a na osnovu karaktera bola i dodatnih testova postavljamo dijagnozu. Kod pulpitisa postoje različite vrste bola, bol na toplo, hladno, na pritisak pri žvakanju hrane, a često bol može nastati i bez prisustva bilo kakve iritacije.

Upala živca može biti jako neprijatna, bolna i da izazove niz drugih tegoba. Uvek možete zakazati pregled kod nas u Kruna Dentu kako bi na vreme otklonili nastale tegobe i zadravlje vaših zuba doveli na više nego zadovoljavajuć nivo.

Više informacija možete pročiteti na strani: Upala živca

Gangrena zuba

Gangrena zuba nastaje kao posledica nelečenog zubnog karijesa i loše oralne higijene. Nelečeni karijes postaje gangrena i izaziva niz problema u vašim ustima, mekom tkivu i samoj kosti.

Prvo dolazi do infekcije zubne pulpe odnosno pulpitisa i ako se tada ne sprovede adekvatna terapija dolazi do odumiranja odnosno nekroze zubnog živca. Ukoliko se gangrene zuba ne leči na vreme postoji mogućnost da se infekcija iz kanala korena proširi na kost iznad korena zuba.

Ako imate opisane tegobe možete kod nas zakazati pregeld kako bi tretman lečenja sproveli shodno situaciji koju vidimo nakon pregleda. Kruna Dent se svakodnevno susreće sa poodmaklim stadijumima dubokog karijesa i gangrenom zuba, tako da naše iskustvo u ovom domenu jeste veliko.

Dodatne informacije možete pročitetai na strani: Gangrena zuba