Krunice i mostovi su fiksni protetski radovi kojima se nadoknadjuju izgubljeni zubi ili se ostećeni zubi ojačavaju ili se produžava zubni niz, na onim mestima gde zubi ne postoje.

Krunice i mostovi su vam neophodni ukoliko ste se susreli sa funkcionalnim ili estetskim problemima kao što su:

  • nedostaje vam jedan ili više zuba
  • zub je pukao i ostao je mali deo zubne supstance
  • zub je toliko ostečen karijesom da se na njemu ne može napraviiti i održati plomba
  • zub je lečen (mrtav je zivac) pa je potamneo
  • ukoliko vam se ne dopada boja i oblik vaših zuba

Nekada  je neophodno pre izrade protetskog rada sprovesti pretprotetsku pripremu koja podrazumeva:

  • uklanjanje karijesa
  • endodontsko lečenje zuba (vadjenje živca i punjenje kanala zuba )
  • ugradnja kocica
  • parodontoloska priprema zuba

Krunice za zube su fiksne nadoknade koje u potpunosti prekrivaju zube ili zubne implante. Mogu biti pojedinačne ili  izradjenje kao član zubnog mosta. U našoj ordinaciji izrađujemo bezmetalne ili čiste keramičke krune i metal keramičke krune.

 

  Metal keramičke krune

Metal keramičke krune su još uvek najčešći izbor naših pacijenata, a glavni razlozi su prihvatljiva cena i prihvatljiva estetska i funkcionalna svojstva.

Metal keramičke krune imaju tanak metal kao osnovu koja se prekriva najfinijom keramikom u boji vaših zuba. Jedina mana im je u odnosu na bezmetalnu keramiku, nedostatak prirodne prozirnosti, naročito incizalnog dela zuba. Ali i pored toga vest tehničar može učiniti da se zub sa ovom vrstom nadoknade uopšte ne razlikuje od prirodnog zuba. Dok metal pruža jačinu i čvrstinu, keramika čini da zubi izgledaju što prirodnije. Idealno su rešenje kod osoba sa bruksizmom kao i kada su zubi u bočnoj regiji dosta oštećeni.

Cena metal keramičke krunice je 8.500 dinara

  Bezmetalne ili keramičke krune

Keramičke krune se izrađuju od cirkonijuma, litijum – disilikatne keramike, presovane keramike koji se koriste kao osnova pri njihovoj izradi. Bezmetalna krune potpuno imitiraju prirodni izgled zuba i po svojim fizičkim osobina su najpribližnije prirodnim zubima. Zbog svojih osobina bezmetalna keramika se nametnula kao najbolji materijal za izradu protetskih nadoknada. Estetski se idealno uklapa u boju preostalih zuba. Bezmetalna keramika je potpuno biokompatibilna i bezbedna za zdravlje, ne izaziva alergijske reakcije, gingiva i sluzokoža usta je mnogo bolje prihvataju, a karakteriše je izuzetna čvrstina i stabilnost, mlečno bela boja, transparentnost odnosno prozirnost pri dnevnoj svetlosti kao kod prirodnih zuba .Naši pacijenti imaju običaj da kažu da niko ne primećuje da imaju krunice u ustima, već svi misle da su to njihovi prirodni zubi.

U prvoj poseti stomatolog će vam u lokalnoj anesteziji izbrusiti zube, a potom uzeti otisak, koji se dalje šalje u laboratoriju. U sledećoj poseti se radi proba kora gde se naročito obraća pažnja na međuzubne kontakte i na odnos buduće nadoknade u odnosu na gingivu i susedne zube. Naravno u ovoj fazi uz obavezno prisustvo tehničara se bira i boja buduće nadoknade. U sledećoj fazi se gotova nadoknada cemetira.

Bitno je istaći da kod brušenja za bezmetalnu keramiku, mnogo manje zubne supstance se uklanja u odnosu na brušenje zuba za metalkeramičku nadoknadu. Za bezmetalnu keramiku zubi se bruse svega 0,5 do 1mm, što je u biološkom i profllaktickom smislu od presudnog značaja za zdravlje zuba koji ce nositi buduću nadoknadu. Zub se brusi do desni, a ne ispod desni, što vremenom usled povlačenja gingive ne dovodi do primećivanja tamnog, metalnog ruba krunice. To je jedan od razloga zašto ove krunice duže traju i zašto su estetski najprihvatljivije.

Cena bezmetalne ili keramičke krune je 14.400 dinara