Krunice i mostovi su dentalne nadoknade koje se koriste za obnovu oštećenih ili izgubljenih zuba. Ako želite svoje samopouzdanje nazad dok se smejete, krunice i mostovi su jedno od rešenja.

Krunice (Dentalne Krunice)

Krunice se obično primenjuju kada je zub oštećen, karijesom napadnut ili oslabljen. Takođe se koriste za estetsko poboljšanje izgleda zuba ili za promenu oblika zuba. Krunice se takođe mogu postaviti na zube koji su prošli endodontsku terapiju (lečenje korena) kako bi se ojačali i zaštitili.

Postupak postvake krunica na zub

Postavljanje krune obično uključuje nekoliko koraka.

Prvo se priprema zub tako da se ukloni oštećeni deo i oblikuje tako da kruna stane na njega. Zatim se uzima otisak zuba kako bi se izradila kruna prema meri. Nakon toga, kruna se izrađuje u laboratoriji i na kraju se cementira na pripremljeni zub. Krunice su obično izrađene od keramike, metala ili kombinacije materijala.

Funkcija: Krunice obnavljaju funkciju zuba, čineći ih čvrstim i otpornim na svakodnevno žvakanje i grizenje. Takođe se koriste za poboljšanje izgleda zuba i osmeha.

Mostovi (Dentalni Mostovi)

Mostovi se primenjuju kada osoba izgubi jedan ili više susednih zuba. Oni se koriste za nadoknadu praznina i vraćanje funkcionalnosti usta.

Mostovi se često koriste kao trajna rešenja za zamenu izgubljenih zuba.

Postupak postavljanja mosta

Postavljanje mosta uključuje pripremu susednih zuba, koji će služiti kao oslonac za most. Ovi zubi se pripremaju tako da krune budu postavljene na njih. Nakon pripreme susednih zuba, uzima se otisak kako bi se napravila mera za most. Most se izrađuje u laboratoriji i kada je spreman, cementira se na pripremljene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu jednog ili više izgubljenih zuba.

Funkcija: Dentalni mostovi služe za nadoknadu izgubljenih zuba i vraćanje funkcionalnosti pri žvakanju i govoru. Osim toga, poboljšavaju estetiku osmeha i sprečavaju pomeranje preostalih zuba koji bi se mogli pomaknuti u praznine.

Krunice i mostovi su uobičajeni dentalni postupci koji pomažu u očuvanju oralnog zdravlja i poboljšanju funkcije i izgleda zuba.

Metal keramičke krune

Metal keramičke krune imaju tanak metal kao osnovu koja se prekriva najfinijom keramikom u boji vaših zuba. Jedina mana im je u odnosu na bezmetalnu keramiku, nedostatak prirodne prozirnosti, naročito incizalnog dela zuba. Ali i pored toga vest tehničar može učiniti da se zub sa ovom vrstom nadoknade uopšte ne razlikuje od prirodnog zuba. Dok metal pruža jačinu i čvrstinu, keramika čini da zubi izgledaju što prirodnije. Idealno su rešenje kod osoba sa bruksizmom kao i kada su zubi u bočnoj regiji dosta oštećeni.

Bezmetalne ili keramičke krune

Keramičke krune se izrađuju od cirkonijuma, litijum – disilikatne keramike, presovane keramike koji se koriste kao osnova pri njihovoj izradi.

Bezmetale krune potpuno imitiraju prirodni izgled zuba i po svojim fizičkim osobina su najpribližnije prirodnim zubima. Zbog svojih osobina bezmetalna keramika se nametnula kao najbolji materijal za izradu protetskih nadoknada. Estetski se idealno uklapa u boju preostalih zuba. Bezmetalna keramika je potpuno biokompatibilna i bezbedna za zdravlje, ne izaziva alergijske reakcije, gingiva i sluzokoža usta je mnogo bolje prihvataju, a karakteriše je izuzetna čvrstina i stabilnost, mlečno bela boja, transparentnost odnosno prozirnost pri dnevnoj svetlosti kao kod prirodnih zuba .Naši pacijenti imaju običaj da kažu da niko ne primećuje da imaju krunice u ustima, već svi misle da su to njihovi prirodni zubi.

Brušenje zuba radi postavke krunica

Bitno je istaći da kod brušenja za bezmetalnu keramiku, mnogo manje zubne supstance se uklanja u odnosu na brušenje zuba za metalkeramičku nadoknadu. Za bezmetalnu keramiku zubi se bruse svega 0,5 do 1mm, što je u biološkom i profllaktickom smislu od presudnog značaja za zdravlje zuba koji ce nositi buduću nadoknadu. Zub se brusi do desni, a ne ispod desni, što vremenom usled povlačenja gingive ne dovodi do primećivanja tamnog, metalnog ruba krunice. To je jedan od razloga zašto ove krunice duže traju i zašto su estetski najprihvatljivije.

Ako želite da krenete u proce postavke krunica ili mostova ili vam je potreban savet koja je procedura pogodna za vas obratite nam se. Kruna Dent vam stoji na raspolaganju u pružanju informacija, pregleda i dodatnih procedura koje su potrebne.