Kako nastaje zubni kamenac?

Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage koje nastaju taloženjem minerala iz pljuvačke, na zube prekrivene dentalnim plakom. Obično je bele do braonkaste boje i najčešće se nalazi na lingvalnim površinama donjih zuba i bukalnim površinama gornjih zuba. Može se naći i na ostalim površinama zuba. Postojanje zubnog kamenca otežava održavanje oralne higijene i doprinosi razvoju gingivitisa i parodontopatije.

Kruna dent i uklanjanje zubnog kamenca

Ultrazvučno uklanjanje kamenca je neophodno uraditi dva puta godišnje. Kod osoba sa parodontopatijom i osoba kod kojih se zubni kamenac ubrzano stvara neophodno je i cešće. Posle uklanjanja kamenca neophodno je ispolirati zube specijalnom abrazivnom pastom i četkicom kako bi zubi bili glatki, i na taj način preduprediti ponovno taloženje minerala iz pljuvačke i stvaranje kamenca. Zubni kamenac se mnogo brže taloži na hrapavim i neispoliranim površinama zuba.

Skidanje zubnog kamenca zakazivanje 

Možete nas kontaktirati i zakazati pregled ili skidanje kamenca. Ova procedura spada u rutinsku proceduru i mi u Kruna Dentu je obavljamo redovno.