Zubna protetika je stomatološka grana koja se bavi nadoknadom izgubljenih ili oštećenih zuba. Na taj način se obnovlja funkcija, estetika osmeha i opšte oralno zdravlje pacijenta. Ova grana stomatologije obuhvata različite vrste zubnih nadoknada, uključujući proteze, krunice, mostove…

Kruna Dent i protetika

Kruna Dent vam na ovaj način može pomoći kako bi dobili blistav i zdrav osmeh.

Proteze: Proteze su izrađene od veštačkih materijala i koriste se za zamenu izgubljenih zuba. Postoje dve glavne vrste proteza: totalne (za zamenu svih zuba u jednom luku) i parcijalne (za zamenu nekoliko zuba u luku). Proteze omogućavaju pacijentima normalno žvakanje, govor i osmeh.

Krunice: Zubne krunice su izrađene od keramike, metala ili kombinacije materijala i koriste se za obnovu oštećenih ili oslabljenih zuba. Krunice se postavljaju preko postojećeg zuba kako bi se poboljšala čvrstina i izgled.

Mostovi: Zubni mostovi se koriste za nadoknadu izgubljenih zuba tako da se most postavlja na susedne zdrave zube. To je trajna rešenje za zamenjivanje jednog ili više zuba.

Održavanje i nega: Pacijenti koji nose zubne nadoknade trebaju redovno održavati i čistiti svoje nadoknade i prirodne zube kako bi očuvali oralno zdravlje.

Zubna protetika i oralno zdravlje

Zubna protetika igra ključnu ulogu u poboljšanju oralnog zdravlja pacijenata, obnavljanju funkcije žvakanja i govora te poboljšanju estetike osmeha. Pravilno izrađene i održavane zubne nadoknade mogu značajno poboljšati kvalitet života pacijenata. Ovaj oblik stomatologije zahteva saradnju između pacijenata i stručnjaka za zubnu protetiku kako bi se postigli optimalni rezultati.

Krunice i mostovi

Krunice i mostovi su fiksni protetski radovi kojima se nadoknadjuju izgubljeni zubi ili se ošteceni zubi ojačavaju ili se produžava zubni niz, na onim mestima gde zubi ne postoje. Ako imate neki nedostatak savetujemo vam da nas posetite kako bi u toku prvog pregleda videli i ustanovili šta je najbolje i najadekvatnije rešenje za vas.

U našoj ordinaciji izradjujemo bezmetalne ili čiste keramicke krune i metal keramičke krune.

Više informacija možete saznati na strani: Krunice i mostovi.

Zubne proteze

Izrađuju se kod pacijenata koji nemaju svoje zube ili im nedostaje veći broj zuba. Mogu se izrađivati i kao prelazno odnosno privremeno rešenje, kada se planira rad na implatatima, posle režanj operacije ili pre izrade mostova. Koje rešenje tj koja zubna proteza je najbolja za vas, najbolji savet koji možemo dati jeste onaj koji je odmah nakon pregleda. Zakažite pregled kod nas i osigurajte sebi pravilan, zdrav i beo osmeh.

Zubne proteze mogu biti skeletirane ili vizil proteze i akrilatne proteze koje mogu biti parcijalne i totalne.

Više informacija možete saznati na strani: Zubne proteze.