Nastaje kao posledica nelečenog zubnog karijesa i loše oralne higijene. Prvo dolazi do infekcije zubne pulpe odnosno pulpitisa i ako se tada ne sprovede adekvatna terapija dolazi do odumiranja odnosno nekroze zubnog živca. Ukoliko se gangrene zuba ne leči na vreme postoji mogućnost da se infekcija iz kanala korena proširi na kost iznad korena zuba.

Jedan od prvih simptoma gangrene može biti neprijatan zadah iz usta, bol zuba pri zagrizaju, bol na toplo, može se javiti i otok gingive u predelu korena zuba, uvećane žlezde u blizini zuba pod gangrenom.

Gangrena zuba može nastati i kod potpuno zdravih zuba. Najčešće je posledica traume odnosno povrede kada dolazi do prekida mikrocirkulacije i odumiranja potpuno zdrave pulpe. Gangrena zubne pulpe iziskuje sprovođenje adekvatne terapije koja se ne može odlagati. Zato ukoliko uočite neki od ovih simptoma obavezno se javite vašem stomatologu. Ukoliko se ne leči na vreme infekcija se može prosiriti na vrh korena zuba, dovodeći do nastanka čiste, granuloma ili apscesa.

Ukoliko se otkrije na vreme gangrena zuba se može izleciti bez preteranih komplikacija.