Prvi zubići kod dece

Prvi zubići kod većine dece niču izmedju 5. i 7. meseca. Beba će svojim specifičnim ponašanjem roditeljima pokazati kada rast zuba počne. Često će sisati prste, pljuvačka se više luči, desni postaju osetljive, svrbe. Bebe su najčešće nervozne, a navike u ishrani i spavanju se menjaju.

Da biste pomogli vašoj bebi da lakše prebrodi ovaj period možete joj ponuditi rashlađeni komad voća ili povrća ili koricu hleba (u zavisnosti od uzrasta), s tim da beba mora biti pod stalnom kontrolom kako bi se izbegla mogućnost gutanja većeg komada hrane.

U apotekama se mogu kupiti specijalne gume za grickanje, koje se nakon hlađenja mogu ponuditi bebi.

Mlečni zubi i oralna higijena

Iako se mlečni zubi menjaju oko 6 godine o njihovom zdravlju se mora brinuti. Tu najveću odgovornost imaju roditelji. Briga o higijeni počinje sa nicanjem prvog zubica. Na taj način se i kod deteta stvara navika o redovnom održavanju oralne higijene.

Karijes mlečnih zuba se najčešće javlja u fisurama koje su predilekciona mesta. Dete treba da pere zube najmanje 2 puta dnevno. Ali bi bilo idealno ako bi roditelji pomogli svojoj deci da steknu naviku pranja zuba nakon svakog obroka, a posebno posle slatkiša.

Kruna Dent: Savet je roditeljima da pred decom peru zube zajedno sa njima, i objasniti detetu koliko je higijena važna za zdravlje zuba.
Ishrana ima veliki značaj u očuvanju zdravlja usta i zuba. Jelovnik deteta treba da sadrži namirnica bogate vitaminima (vitamin A,C,D), mineralima (kalcijum, fosfor i magnezijum), belancevine…

Karijes kod mlečnih zuba

Izuzetno je bitno ako dođe do stvaranja karijesa popravljati mlečne zube. Na taj način se sprečava da dođe do stvaranja bola, otoka i na kraju prevremenog vađenja zuba, što je i stres za dete. Na taj način se stvara i strah od stomatologa.

Zato je prevencija izuzetno važna i osim redovnih kontrola preporučujemo zalivanje fisura na mlečnim zubima i obavezno na prvim i drugim stalnim molarima, neposredno nakon njihovog nicanja. Uvek možete zakazati pregled vašeg mališana kod nas u Kruna Dentu.

Ne brinite imamo iskustva sa mališanima i verujemo da će im ovo iskustvo koristiti kako bi shvatili važnost oralne higijene.