Upala živca kod zuba, takođe poznata kao pulpitis, predstavlja zapaljenje pulpe zuba, što je meko unutrašnje tkivo koje se sastoji od krvnih sudova, nerava i vezivnog tkiva. Ova vrsta upale može biti izazvana različitim faktorima, uključujući duboke karijesne lezije, traumu, ili infekcije.

Lečenje upale zubnog živca

Tretman kanala korena (endodoncija): Ako je pulpitis dubok i pulpa je značajno oštećena ili inficirana, stomatolog može izvesti tretman kanala korena. Ovaj postupak uključuje uklanjanje oštećene pulpe i čišćenje i dezinfekciju kanala korena, a zatim punjenje kanala materijalom kako bi se sačuvala struktura zuba.

Ekstrakcija zuba: U nekim slučajevima, ako je pulpa jako oštećena ili inficirana, zub se ne može sačuvati i mora biti izvađen.

Terapija kod upale zubnog živca

Terapija pulpitisa se sastoji od obaveznog rtg snimka zuba, potom se aplikuje anestezija i na kraju ukloni pulpa posebnim instrumentima (iglicama ). Ako je jedan deo zubne pulpe vitalan onda se postavlja preparat za umrtvljenje živca. U sledećoj seansi se nastavlja dalji tretman uklanjanjem preostalog dela živca iz svih kanala. Kada se živac u potpunosti ukloni kanali korena se pune pastom za definitivno punjenje pa se ponovo uradi kontrolni rtg snimak, da bismo bili sigurni da je zub napunjen do samog vrha korena.

Ako je sve u redu pristupamo izradi definitivnog ispuna ili protetske nadoknade.

Važno je obratiti se Kruna Dent što je pre moguće ako sumnjate na upalu živca kod zuba, kako bi tretirali i sprečili dalje komplikacije. Ignorisanje upale živca može dovesti do ozbiljnih problema i gubitka zuba.